top of page

Statuten WTC De Spildoren.



Hoofdstuk 1. – Oprichting & Doel.



1. Op 1 juli 1987 werd de wielertoeristenclub “De Spildoren” opgericht te Schilde.
2. WTC De Spildoren heeft tot doel: de sportieve belangen van haar leden behartigen door het inrichten van fietstochten.



Hoofdstuk 2. – Maatschappelijke Zetel.



3. De maatschappelijke zetel van de vereniging is gevestigd te Schilde, Dorpstraat 27, in café “De Gulden Poort”; gelegen in het gerechtelijk arrondissement  Antwerpen. Dit lokaal fungeert als clublokaal. De zetel van de vereniging kan ten allen tijde naar een andere plaats worden overgebracht bij eenvoudige beslissing van het bestuur.



Hoofdstuk 3. – Leden.



4. De vereniging telt vaste en kandidaat leden (aspi’s). De vaste leden zijn de fietsende leden die in regel zijn met het lidgeld en de nodige punten behaald hebben zoals beschreven in het clubreglement. Zij hebben stemrecht op de Algemene Vergadering.
5. Een vast lid kan ten allen tijde uit de vereniging treden door zijn ontslag schriftelijk mee te delen aan het bestuur.
6. Het bestuur kan in afwachting van de beslissing van de Algemene Vergadering de leden schorsen die zich schuldig hebben gemaakt aan een ernstige inbreuk op de statuten of het clubreglement of ander wangedrag.
7. Een lid wordt uitgesloten op beslissing van de Algemene Vergadering met een gewone meerderheid van de uitgebrachte geldige stemmen.
8. Het bestuur neemt geen enkele beslissing van financiële of juridische aard die de leden van de vereniging zouden binden zonder hun schriftelijke toestemming. De voorzitter en penningmeester zijn persoonlijk verantwoordelijk indien deze bepaling niet nageleefd zou worden.



Hoofdstuk 4. – Algemene Vergadering.



9. Jaarlijks, bij voorkeur tijdens de maand oktober, zal er een Algemene Vergadering gehouden worden. De agendapunten worden opgesteld door het bestuur.
10. Elk voorstel, gesteund door 1/5 van de vaste leden, moet door het bestuur op de agenda van de Algemene Vergadering geplaatst worden.
11. Alle vaste leden hebben een gelijkwaardige stem op de Algemene Vergadering.
12. De vaste leden worden bijeengeroepen door de voorzitter per post of per e-mail, minstens 14 dagen op voorhand, met vermelding van de agenda. Ze kunnen zich laten vertegenwoordigen door een ander vast lid mits schriftelijke volmacht. Elk vast lid kan slechts drager zijn van 1 volmacht.
13. De Algemene Vergadering wordt voorgezeten door de voorzitter van het bestuur. In zijn afwezigheid neemt het oudste aanwezige bestuurslid het voorzitterschap over
14. De Algemene Vergadering bezit de macht om:
- De statuten te wijzigen
- De ontbinding van de vereniging uit te spreken
- De leden van het bestuur te benoemen of te ontslaan
- Een lid uit te sluiten
- De budgetten en afrekeningen goed te keuren
15. Pas wanneer de helft + 1 van de vaste leden aanwezig of vertegenwoordigd is, kan de Algemene Vergadering geldig doorgaan.
16. Elke wijziging in de statuten moet worden goedgekeurd door een ¾ meerderheid van de aanwezige of vertegenwoordigde vaste leden.
17. Het ontbinden van de vereniging kan enkel door een ¾ meerderheid van stemmen op de Algemene Vergadering beslist worden. Op dat ogenblik beslist de Algemene Vergadering ook aan welk goed doel de liquide middelen van de vereniging zullen geschonken worden.

18. Enkel de Algemene Vergadering is met meerderheid van stemmen bevoegd om een lid uit te sluiten.​

19. Na elke Algemene Vergadering zal een verslag verstuurd worden naar alle vaste leden, en dit binnen de 21 dagen na de Algemene Vergadering.
20. Een Buitengewone Algemene Vergadering kan worden bijeengeroepen op verzoek van de meerderheid van de bestuursleden of op verzoek van 2/3 van de vaste leden.



Hoofdstuk 5. – Lidgeld.



21.  Aan de vaste leden wordt een bijdrage voor hun lidmaatschap van de vereniging gevraagd. Het bedrag hiervan wordt bepaald door het bestuur, de bijdrage voor de VWB niet meegerekend.
22. Elk lid kan vrij beslissen om al dan niet deel te nemen aan de organisatie van een activiteit. De individuele bijdrage moet vooaf gekend zijn en het schriftelijk akkoord krijgen van elke deelnemer. Voor elke activiteit moet er een globaal budget opgesteld worden met de nodige gedetailleerde en realistische cijfers. Een gedetailleerde afrekening moet opgesteld worden onmiddellijk na de beëindiging van de activiteit. Het opstellen van het budget en de afrekening is een bevoegdheid van de penningmeester.
23.  Het lidgeld zal jaarlijks door het bestuur geïnd worden.



Hoofdstuk 6. – Bestuur.



24. De vereniging wordt bestuurd door minstens 3 en maximum 5 bestuursleden, benoemd door de Algemene Vergadering. De bestuursleden worden gekozen onder de vaste leden.
25. Het bestuur vergadert geldig als de helft van de bestuurders aanwezig of met volmacht vertegenwoordigd is. Een bestuurslid kan slechts drager zijn van 1 volmacht.
26. De duur van een mandaat bedraagt 1 jaar. Een uittredend bestuurslid is herverkiesbaar.
27. Het bestuur duidt een voorzitter, een secretaris, een penningmeester, evenals elke andere functie nodig geacht door het bestuur, aan.
28. Beslissingen worden genomen met gewone meerderheid van stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde bestuurders, blanco en ongeldige stemmen niet inbegrepen.
29. Bij staking van stemmen is de stem van de voorzitter beslissend.
30. De mandaten worden onbezoldigd uitgeoefend.
31. Het bestuur vergadert minstens 6 maal per jaar.
32. Op de Algemene Vergadering zal het bestuur een gedetailleerd kasverslag ter inzage overhandigen aan de vaste leden.
33. Lidmaatschap impliceert akkoord met statuten en clubreglement.

bottom of page